fbpx
Postanite partner: Da li želite da se pridružite našoj mreži strateških partnera?
zašto je pravna podrška bitna za poslovanje

Zašto je pravna podrška bitna za poslovanje?

Blog

Zašto je pravna podrška bitna za poslovanje?

Nepoznavanje prava škodi (lat. Ignorantia iuris nocet) stara je latinska izreka koja nas u tri reči poučava da nas nepoznavanje zakona ne oslobađa odgovornosti, već nam kao posledicu donosi kaznu i štetu u poslovanju. Ovo pravilo je deo savremenog pravnog poretka svake države, pa i naše, koje nas u pojedinačnom slučaju dovodi u situaciju da, ukoliko prekršimo neko pravno pravilo ili ne primenimo određenu pravnu normu na konkretan slučaj, bivamo izloženi kaznenim merama države.

Kada navedeno načelo svedemo na oblast osnivanja i poslovanja preduzetničkih radnji i privrednih društava, adekvatna pravna podrška ovim privrednim subjektima postaje neophodnost. Kako bismo objasnili značaj pravne podrške, navešćemo najvažnije prednosti pri korišćenju ove vrste pomoći u postupku osnivanja, kao i u nastavku poslovanja.

1. ODREĐIVANJE ADEKVATNE PRAVNE FORME

Pre nego što se pristupi samom postupku osnivanja preduzetnika/privrednog društva u Agenciji za privredne registre, pravni stručnjaci iz oblasti privrednog prava će Vas poučiti kako da odaberete konkretan oblik organizovanja firme prema Vašim potrebama. Nije isto da li ćete poslovati kao preduzetnik, društvo sa ograničenom odgovornošću ili kao ortačko društvo. Na samom početku konsultacija pravnik će Vas pitati kako ste zamislili Vaše poslovanje, želite li velika ulaganja ili počinjete posao sa minimalnim troškovima, da li osnivate firmu samostalno ili imate partnera, koji oblik odgovornosti želite da preuzmete za poslovanje itd. Na osnovu Vaših odgovora ponudiće Vam se nekoliko opcija i objasniti kakva prava i obaveze važe za svaku od njih. Nakon što steknete kompletan uvid u zakonske mogućnosti, prava i obaveze u konkretnom slučaju moći ćete da izaberete u kojoj pravnoj formi ćete poslovati. Kada ste precizno definisali svoje želje i potrebe, možete pristupiti osnivanju Vaše firme. Pravni stručnjaci će Vam izraditi svu potrebnu dokumentaciju (osnivački akt, ugovor između članova društva/ortaka, sve potrebne odluke, statut…) i pripremiti urednu prijavu, nakon čega bi Vaša firma bila registrovana u roku od nekoliko dana.

2. IZRADA INTERNE REGULATIVE I ZAŠTITA OD INSPEKCIJE

Prvo i osnovno, prema važećim zakonskim propisima, u zavisnosti od karakteristika Vaše firme, broja zaposlenih i načina obavljanja delatnosti, u obavezi ste da donesete određene pravne akte, obaveštenja i odluke, jer ukoliko to ne učinite nadležna inspekcija Vas može novčano kazniti u iznosima čiji se raspon kreće od 50.000-2.000.000 dinara. Osim novčanih, inspekcije mogu izricati i mere zabrane obavljanja delatnosti u određenom periodu. Pored toga što Vas štiti od inspekcije, pravna podrška u vidu izrade interne regulative Vam omogućava kreiranje unutrašnjih pravila koja će važiti samo za Vas i Vaše poslovanje i interne odnose.

3. IZRADA SVIH VRSTA UGOVORA

Kada ste obezbedili zakonito poslovanje, možete pristupiti konkretnom poslovanju – zaključenju pravnih poslova iz delatnosti Vaše firme. Poslovanje „na reč i obraz“ je u ozbiljnom poslovnom svetu iskorenjeno. Pravni stručnjaci će prvo proveriti finansijski status ugovarača, njihovu solventnost i oblik organizovanja. Nakon toga pristupiće izradi preciznog i kvalitetnog ugovora sa efikasnim sistemom sredstava obezbeđenja, koji će Vam omogućiti sigurnu prinudnu naplatu ukoliko Vaš klijent ne ispunjava svoje ugovorne obaveze. Uz pravnu podršku bićete na stručni način vođeni kroz pregovore, zaključenje ugovora i obezbeđenje njegovog ispunjenja. Bićete ozbiljni i prepoznatljivi u poslovnom svetu, a Vaši pravni poslovi će donositi siguran profit.

4. NAPLATA POTRAŽIVANJA

Kada ste već stupili u poslovne odnose i došli u situaciju da Vam dužnici nakon isteka roka ne plaćaju za vaše usluge/robu, pravna podrška Vam je neophodna za hitnu naplatu potraživanja i uspostavljanje redovnih finansijskih tokova. Zarobljen novac Vam ne služi ničemu, a mogli biste ga upotrebiti za plaćanje troškova, ulaganje ili raspoređivanje dobiti. Da biste se uspešno bavili svojim biznisom potrebno je da ove probleme prepustite stručnjacima i ostaviti svakome da radi svoj posao.

Ovo su samo osnovni razlozi za angažovanje stručne pravne podrške u poslovanju Vaše firme, međutim, potrebe svake firme daleko prevazilaze ove razloge. Osim privrednog prava, ne zaboravimo radno pravo, obligaciono pravo, stvarnopravne odnose, procesno pravo itd. Improvizacija u pravu je štetna, priuštite sebi ozbiljnost i sigurnost u poslovanju, budite stabilni i autoritativni u poslovnom svetu i kao takvi se afirmišite. Vaši klijenti će to prepoznati.

Leave your thought here

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *