fbpx
Postanite partner: Da li želite da se pridružite našoj mreži strateških partnera?
kako osnovati online shop

Kako osnovati online shop?

Blog

Kako osnovati online shop?

Zaštitite se od potencijalnih prekršaja

Ukoliko ste se odlučili da koristite prednosti poslovanja preko internet prodavnice, potrebno je da ispunite određene zakonske uslove kako bi vaš online shop radio u skladu sa propisima Republike Srbije i kako biste se zaštitili od inspekcijskih intervencija i visokih novčanih kazni za eventualne prekršaje. Koraci ka ispunjavanju zakonskih uslova su različiti, u zavisnosti od toga da li već imate firmu ili je tek osnivate.

Ako već imate firmu…

Privredni subjekti (preduzetnici i privredna društva) koji su odlučili da svoje poslovanje unaprede kroz prodaju posredstvom online shop-a, imaju zakonsku obavezu da ispune određene uslove kako bi koristili benefite. Koraci za ispunjavanje uslova za ovaj vid poslovanja su sledeći:

Korak 1 – Registrujte delatnost za online shop i oslobodite se fiskalne kase!

Preduzetnici i privredna društva koji nameravaju da im pretežna delatnost bude prodaja preko interneta (što ne isključuje i ostale vidove prodaje) menjaju šifru delatnosti, odnosno, u svoj osnivački akt dodaju još jednu šifru.

Ispunjavanjem ovog uslova, dolazite do vrlo značajne olakšice koju je Ministarstvo finansija propisalo za ovu delatnost, donošenjem podzakonskog akta, a to je maloprodaja bez obaveze posedovanja fiskalne kase.

Pored registrovanja ove delatnosti, jedino što još treba da ispunite je da robu šaljete poštom ili kurirskom službom. Ukoliko, pak imate svoju službu za dostavu robe morate imati mobilnu fiskalnu kasu.

Korak 2 – Ispunite zakonsku obavezu i sprečite potencijalne kazne od strane nadležne poreske uprave!

Društva sa ograničenom odgovornošću (doo) moraju izmeniti osnivački akt u smislu dodavanja odgovarajuće delatnosti za internet prodaju.

Korak 3 – Ispoštujte odredbe Zakona o zaštiti potrošača i osigurajte sigurno poslovanje svog online shop-a!

Svaka maloprodaja, pa i preko interneta, uspostavlja obavezu za trgovce da obaveste potrošače o njihovim pravima, načinu izjavljivanja reklamacije, a naročito na pravo na odustanak od ugovora na daljinu, imajući u vidu da online shop-ovi upravo i samo te ugovore zaključuju. Opšti akti i uputstva, koje ste u obavezi da objavite na sajtu svog online shop-a, moraju biti izrađeni od strane stručnog lica u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Korak 4 – Ispunite obaveze iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i zaštite svoj online shop!

Imajući u vidu da ćete porudžbine primati mahom preko sajta ili telefona, moraćete da uzimate lične podatke od kupaca (ime, prezime, adresu, broj telefona…). Potrošači u skladu sa zakonom moraju da daju pristanak u pisanoj formi (u skladu sa tehničkom izvodljivošću sajta, klik na saglasnost za prikupljanje podataka).

Dakle, neophodno je izraditi opšte akte, obaveštenja i uputstva iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Takođe, potrebno je ovu zbirku podataka prijaviti Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti. Na taj način osiguravate svoju internet prodavnicu od potencijalnih prekršaja i sebi štedite velike svote novca.

Ako otvarate firmu…

Privredni subjekti koji tek otvaraju firmu, pre svega odlučuju da li će poslovati u formi preduzetnika ili privrednog društva (DOO, OD, KD, AD). Nakon toga se kroz odgovarajuću proceduru registruju u Agenciji za privredne registre, sa šifrom delatnosti koja odgovara internet prodaji. Nakon obavljenog postupka registracije i ostalih koraka (overa OP obrasca, otvaranje tekućeg računa, predaja poreske prijave) možete pristupiti koracima 3 i 4, koji su prethodno navedeni u tekstu.

Podrška ka ostvarivanju vašeg cilja

Ukoliko vam sve ovo deluje previše komplikovano, ne brinite. Niste sami. U svemu ovome što poslovanje posredstvom interneta podrazumeva i na šta vas zakoni Republike Srbije obavezuju, imate našu punu stručnu podršku. Stupite u kontakt sa našim timom advokata koji će vam, najpre savetodavno, objasniti celokupnu proceduru oko osnivanja online shop-a, a nakon toga i pokrenuti određene postupke za realizaciju.

Informišite se detaljnije u vezi sa propisima za poslovanje putem interneta, tako što ćete poslati mejl na pravnik@direkta.rs

Leave your thought here

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *