fbpx
Postanite partner: Da li želite da se pridružite našoj mreži strateških partnera?
odaberite knjigovođu

Odaberite knjigovođu

Poslovni vodič

Odaberite knjigovođu

Nakon što ste završili sa pravnim delom i registrovali svoje poslovanje u skladu sa zakonom, vreme je da se pozabavite knjigovodstvom. Iako zvuči dosadno i monotono, knjigovodstvo je neophodno za početak i dalje vođenje Vašeg biznisa. Kako biste poslovali u skladu sa zakonom i kasnije ne biste imali problema sa Poreskom upravom, odmah nakon registracije izaberite osobu ili agenciju za pružanje knjigovodstvenih usluga. Naravno, ukoliko ste se registrovali kao preduzetnik onda imate mogućnost da se prijavite na paušalno oporezivanje, pa Vam u tom slučaju knjigovođa i ne treba. 

Kako da izaberete knjigovođu?

Knjigovođa može biti kako osoba koja je kod Vas zaposlena, tako i neka knjigovodstvena agencija odnosno preduzetnik. Na našem tržištu postoji veliki izbor knjigovođa i knjigovodstvenih agencija pa je važno dobro istražiti i pronaći onog koji Vam najviše odgovara. Od malih agencija sa svega jednim knjigovođom, do velikih agencija sa ozbiljnim opsegom usluga i zaposlenih, zaista možete da proberete i pronađete najboljeg. Ono što je važno da znate je da knjigovodstvena agencija kojoj poveravate vođenje Vaših poslovnih knjiga mora imati registrovanu kao pretežnu delatnost davanje računovodstvenih usluga.

Prvo pogledajte kakve sve usluge Vaš potencijalni knjigovođa pruža. Da li radi sve ono što je Vama potrebno. Kada pronađete knjigovođu koji Vam odgovara, jasno mu objasnite šta je to Vama potrebno, kako biste se što preciznije dogovorili oko svega i izbegli nesuglasice u budućnosti. Nemojte da Vam bude neprijatno da pitate sve što Vas zanima Vašeg budućeg knjigovođu. Niko od Vas ne očekuje da se razumete u knjigovodstvo, tako da je potpuno normalno da imate dosta nedoumica, pitanja i potpitanja.

Kada birate knjigovođu, proverite da li je ažuran u praćenju propisa koji se često menjaju u ovoj oblasti. To je jako važno za Vaše poslovanje, pa nema razloga da izaberete knjigovođu koji nije dovoljno upućen u svoj posao, pored velikog izbora računovodstvenih agencija u našoj zemlji.

Iako nije od presudne važnosti, bilo bi dobro da je knjigovođa na istoj opštini kao i sedište Vašeg poslovanja. Ovo je zgodno jer ćete dosta brže dolaziti na sastanke sa njim, ali još važnije je to da su velike šanse da će knjigovođa sa Vaše opštine bolje poznavati rad ili možda i zaposlene u Poreskoj upravi u kojoj ste registrovani.

Na kraju, ono što ne možete da znate pre nego što uspostavite saradnju, je odnos jednog uzajamnog poverenja. Poverenje se gradi i zaliva pa  vremenom postaje sve jače. Ipak, ukoliko osećate da nešto nije u redu i knjigovođa Vam ne uliva poverenje, vremenom će verovatno biti sve gore, ili kako je naš sjajni pravnik Valtazar Bogišić u 19. veku govorio: “Što se grbo rodi, vreme ne ispravi”.

Kako izgleda Vaš odnos sa knjigovođom?

U principu, na Vama je da knjigovođi redovno dostavljate svu potrebnu dokumentaciju kako bi on uredno mogao da radi svoj posao. Potrudite se ipak da i pored toga što imate osobu koja je zadužena za vođenje Vaših poslovnih knjiga, i Vi uđete u materiju i znate makar osnovne stvari vezane za knjigovodstvo. Ovo će Vašu kasniju saradnju sa knjigovođom učiniti znatno lakšom i bržom.

Sva dokumentacija u vezi promene na imovini i izvorima sredstava firme se dostavlja knjigovođi. U ovu dokumentaciju spadaju Vaši ulazni i izlazni računi, izvodi iz banke, nalozi, specifikacije itd. Nakon što dostavite potrebnu dokumentaciju knjigovođi, njegov osnovni zadatak je da tu dokumentaciju i proknjiži. Knjiženje zapravo znači evidentiranje nastalih promena u poslovanju u određene tabele u okviru poslovnih knjiga Vaše firme.

Dokumentaciju podnosite knjigovođi u originalu. Ipak, preporučljivo je da prethodno iskopirate sve što predajete knjigovođi, kako biste za svaki slučaj imali fotokopije kod sebe. Dokumentacija se podnosi na knjiženje otprilike jednom nedeljno. Nakon što ste predali dokumentaciju knjigovođi, on mora da je evidentira i zavede u roku od tri dana.

Kao što smo već rekli, dokumentacija se unosi u poslovne knjige. Poslovne knjige Vaše firme se sastoje iz dnevnika, glavne i pomoćne knjige. Danas, celokupne poslovne knjige se uglavnom vode u elektronskom obliku putem knjigovodstvenih softvera, dok su ranije bile isključivo u papirnom obliku.

Završni račun 

Na kraju svake godine, knjigovođa sastavlja finansijski izveštaj za prethodnu godinu, odnosno završni račun. Kroz njega ćete jasno moći da sagledate svoje poslovanje. Videćete da li ste u dobitku ili gubitku. Neka Vas knjigovođa nauči da čitate završni račun. Biće Vam svakako korisno u budućnosti. Završni račun se sastoji od bilansa stanja, bilansa uspeha kao i statističkog aneksa. On predstavlja i najznačajniji dokument za Vaše poslovanje, jer jasno prikazuje rezultat poslovanja.

Jako je važno da ostvarite jedan kvalitetan odnos sa svojim knjigovođom i dugogodišnju saradnju. Budite ažurni u dostavljanju dokumentacije, kako bi se računovodstveni aspekt Vašeg poslovanja završavao na vreme.

Leave your thought here

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *