fbpx
Postanite partner: Da li želite da se pridružite našoj mreži strateških partnera?
izračunajte troškove

Izračunajte troškove

Poslovni vodič

Izračunajte troškove

Priprema je ključ uspeha. Kako biste se pripremili na pravi način, pored istraživanja tržišta i izrade biznis plana, neophodno je da što približnije odredite troškove koje ćete imati za pokretanje poslovanja. Pored početnih troškova, izračunajte i troškove za narednih šest meseci, jer postoje velike šanse da nećete početi odmah da zarađujete, pa je dobro da znate šta vas čeka i da li to možete da pokrijete. Kada znate koliko će Vam iznositi troškovi, znaćete i koliki profit možete da očekujete. 

Napravite listu

U zavisnosti od toga kako postavite svoje poslovanje od starta imaćete drugačije troškove. Neće biti isti troškovi za poslovanja koja zahtevaju prodajne prostore, kancelarije, veći broj zaposlenih i za one koji svoju delatnost obavljaju isključivo online i bez potrebe za većom radnom snagom. Bez obzira kojoj grupi pripadate računajte na troškove osnivanja, odnosno registracije u Agenciji za privredne registre, kao i kasnije aktivacije.

Ukoliko imate prodajno mesto, morate da mislite o troškovima zakupa prostora, opreme koja Vam je potrebna, fiskalnih kasa, itd. Ako radite online tu su troškovi izrade sajta, plaćanje hostinga, angažovanje programera, grafičkog dizajnera, copywritera… Pored toga, uračunajte i troškove plaćanja knjigovođe, troškove za pribavljanje određenih dozvola, u zavisnosti od toga čime se bavite, kao i troškove istraživanja tržišta i marketinga.

Izračunajte troškove

Nakon što napravite listu troškova koje će Vaše poslovanje imati, vreme je da te troškove pretvorite u brojke. Pored svakog troška napišite koliko iznosi. Za neke troškove ćete znati precizno koliki su, kao što su troškovi osnivanja firme ili određenih dozvola za rad, dok ćete za ostale morati da istražujete koliko mogu da koštaju. Ukoliko imate iskustva od ranije, možda već imate podatke koliko koji troškovi iznose, pa će Vam ovaj deo posla lakše pasti. Ipak, na kraju će svakako vredeti, kada budete imali makar približnu cifru novca potrebnog da uđete u biznis.

Jednokratni ili mesečni troškovi

Kada govorimo o troškovima koje Vaše poslovanje ima, možemo ih radi jasnije slike, podeliti na one koje plaćate jednom, i one koje plaćate svakog meseca. Jednokratni troškovi su recimo troškovi za registraciju firme, ili plaćanje određenih dozvola za rad, kao i troškovi za nabavku opreme, plaćanje web dizajneru da Vam napravi sajt itd.

Pored njih, svakog meseca imaćete i određene mesečne troškove koje ćete morati da plaćate. U ove troškove spadaju recimo troškovi zakupa prostora, troškovi koje imate za isplatu plata zaposlenih, troškovi za struju i ostale račune u vezi sa poslovnim prostorom u kojem radite, troškovi plaćanja hostinga za web sajt itd. Kada izračunavate mesečne troškove za poslovanje, bilo bi dobro da ih saberete za celu godinu unapred, kako biste imali jasniju sliku koliko će Vam novca biti potrebno da tu početnu godinu “pregurate”. Ipak, najbolje bi bilo da izračunate čak i nekoliko godina unapred. Na ovaj način imate sigurnost, znate koliko su Vam visoki troškovi pa ćete lakše planirati dalje korake u vođenju biznisa.

Knjigovodstveni tretman troškova

Kada govorimo o troškovima ne možemo a da ne pomenemo kako oni utiču na plaćanje poreza na dobit. Sve vezano za to ćete u detalje razmotriti sa svojim knjigovođom, a ovde ćemo samo uopšteno da navedemo koji troškovi utiču na umanjenje poreza.

Generalno gledano, troškovi koji su nepovratni su troškovi koji se mogu odbiti u poreskoj prijavi. Oni troškovi koje firma može kasnije refundirati, ne smatraju se troškovima u tom smislu. Tako, u troškove ulaze troškovi nabavke sredstava za obavljanje poslovanja, plate zaposlenih, troškovi materijala, amortizacije sredstava itd. Ovi troškovi se beleže onog momenta kada nastanu,a pravdaju se kroz ulazni račun, obračun itd. Pored njih imamo troškove nabavke robe, koji se evidentiraju tek nakon što se ta roba proda. 

Koliko novca će Vam trebati na početku

Svrha izračunavanja troškova poslovanja je u tome da što približnije odredite koliko će Vam novca trebati na samom početku. Kako postoje velike šanse da nećete mnogo zarađivati od samog početka, jako je važno da imate jasnu računicu troškova, kako biste dovoljno novca odvojili za njihovo podmirenje. Pored troškova, okvirno utvrdite i očekivanu zaradu. Na ovaj način ćete brže i lakše doći do procene trenutka u kojem ćete izaći na nulu, odnosno pokriti prvobitne troškove pokretanja poslovanja. Idealno bi bilo da imate približnu predstavu o tome koliko će iznositi troškovi a koliko zarada u narednih 12 meseci od pokretanja biznisa. Tako ćete unapred znati da li Vam i koliko Vam nedostaje novca za početak i za tu prvu godinu.

Znamo koliko sve ovo može da bude iscrpljujuće a ponekad i zastrašujuće, kada vidite koliko Vam je novca potrebno da biste neku svoju ideju sproveli u srtvarnost. Ipak uvek je bolje da znate unapred šta Vas očekuje i da se pripremite. Saznanja ove vrste će Vas i motivisati da se borite i radite kako na sebi i svojim poslovnim veštinama, tako i na svom biznisu.

Leave your thought here

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *