fbpx
Postanite partner: Da li želite da se pridružite našoj mreži strateških partnera?
kako otvoriti račun u banci

Kako otvoriti račun u banci?

Poslovni vodič

Kako otvoriti račun u banci?

Ukoliko čitate ovo, verovatno ste uspešno prošli postupak pred Agencijom za privredne registre, upisali se u registar privrednih subjekata, pa Vam ostaje još samo da otvorite poslovni račun. Ovo se završava prilično jednostavno i Vaš biznis je spreman da prima i izvršava uplate.

Poslovni račun je obavezan za svako novo pravno lice koje se registruje. Bez obzira koju pravnu formu ste odabrali, obavezno je da otvorite nov račun prateći proceduru za otvaranje kod odabrane banke. Jedno pravno lice može imati i više od jednog računa, kod iste ili različitih banaka.

U kojoj banci otvoriti račun?

Jako je važno da izaberete pravu banku za otvaranje računa, kako biste izbegli bilo kakve operativne zastoje ili odlaganja. Dobro proučite uslove za otvaranje računa kao i pogodnosti koje dobijate kod svake banke.

  • Visina provizije – Obratite pažnju na visinu provizije za plaćanja. Provizije variraju od banke do banke, pa zašto ne biste izabrali onu gde je provizija najniža.
  • E-banking – Proverite šta nude u sferi elektronskog bankarstva. Elektronsko plaćanje je povoljnije od redovnog. Provizije su niže, a negde se provizija i ne naplaćuje. Pored toga, elektronsko bankarstvo je ogromna ušteda vremena, posebno kada Vam delatnost podrazumeva rad od kuće ili kada ste van zemlje. 
  • Kreditne ponude – Ukoliko poželite da podignete kredit radi daljeg ulaganja u svoje poslovanje, lakše ćete to uraditi kao pravno nego kao fizičko lice. Banke uglavnom daju prednost firmama kada su krediti u pitanju. Ipak, proverite sve oko uslova kredita i kamata kako biste znali koja banka daje najbolje uslove, kako prilikom kratkoročnog tako i prilikom dugoročnog finansiranja.
  • Vrste platnih kartica – Istražite sve što se tiče platnih kartica, kako debitnih tako i kreditnih. Debitne platne kartice su posebno značajne jer su direktno povezane na Vaš poslovni račun u banci, pa ih možete koristiti kao sredstvo plaćanja.
  • M-banking – Uvek proverite da li postoji mobilna aplikacija za plaćanje. Pored e-bankinga koji možete koristiti na računaru ili lap topu, m-banking je za sva poslovanja danas od ključne važnosti zbog uštede vremena i stalne dostupnosti računu i transakcijama. Neke banke i dalje rade na razvoju mobilnih aplikacija, te je vrlo bitno da proverite da li banka u ponudi ima m-banking i kakvi su uslovi za korišćenje.

Postupak otvaranja računa

Postupak otvaranja računa nije komplikovan. Dovoljno je da odete do izabrane banke, do odeljenja za pravna lica, a službenici banke će Vam dati svu potrebnu papirologiju koju je potrebno popuniti u vidu zahteva i ugovora. Takođe, skoro sve banke imaju na svojim sajtovima mogućnost preuzimanja dokumentacije za popunjavanje, kao i detaljan spisak šta je sve potrebno pribaviti za ulazak u proceduru.

Ono što je potrebno da Vi imate kao deo dokumentacije je rešenje o upisu u registar privrednih subjekata, koji ste dobili od Agencije za privredne registre prilikom osnivanja. Ovo rešenje predajete najčešće u fotokopiji, dok je original potreban samo na uvid. Pored rešenja najčešće se podnosi i OP obrazac, overen ili ne, što zavisi od banke, fotokopiju lične karte i pečat, koji od skoro nije ni obavezan.   

Najbrža opcija

U okviru naših paketa usluga za osnivanje preduzetnika i doo-a dobijate i uslugu otvaranja računa u banci, bez odlaska u banku. Pružamo Vam priliku da iskoristite uslugu mobilnog bankara koji priprema svu dokumentaciju uz našu asistenciju. Vaše je samo da dođete na potpisivanje. Naša ideja poslovne podrške je da Vam pružimo mogućnost da na jednom mestu možete pokrenuti biznis u svim aspektima i u najkraćem vremenskom roku. Na ovaj način, štedimo Vam vreme za ostale bitne stvari, kao što je razvoj Vašeg poslovanja.

Leave your thought here

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *