fbpx
Postanite partner: Da li želite da se pridružite našoj mreži strateških partnera?
proces registracije firme

Proces registracije firme

Poslovni vodič

Proces registracije firme

Kako biste i formalno započeli sa obavljanjem poslovanja, u skladu sa zakonom, potrebno je da se registrujete. Registracijom ulazite u poslovni svet na velika vrata, spremni za izazove i uspehe koji jedan takav svet donosi. Registracija je jako važna, ne samo zbog toga što poslujete zakonito, već i zato što veliki broj kako kompanija, tako i fizičkih lica, neće želeti da posluje sa vama ukoliko se nalazite u nekoj sivoj zoni. Ljudi vole sigurnost, a registrovana firma je ono što tu sigurnost uliva. Kako izgleda proces registracije?

Agencija za privredne registre

Bez obzira na to da li osnivate privredno društvo ili se registrujete kao preduzetnik, proces je suštinski isti. Jedino se razlikuje dokumentacija koja se podnosi prilikom osnivanja. 

Postupak se vodi pred Agencijom za privredne registre. Da biste pokrenuli postupak registracije podnosite sledeće:

  • jedinstvenu registracionu prijavu
  • propisanu dokumentaciju (koja varira u zavisnosti od toga da li ste preduzetnik, osnivate privredno društvo ili možda udruženje)
  • dokaz o uplati naknade za osnivanje

Ukoliko sve prođe kako treba i dobijete rešenje o osnivanju, uz to rešenje dobićete i sve ostale podatke potrebne za obavljanje poslovanja, kao što su matični broj, poreski identifikacioni broj (PIB) itd. Celokupan proces registracije danas se završava na jednom mestu, odnosno u Agenciji za privredne registre, takozvanim jednošalterskim sistemom registracije. Samim tim posao je dosta pojednostavljen. 

Provera naziva

Pre nego što se započne proces registracije, neophodno je proveriti da li je naziv koji ste odabrali za svoje poslovanje dostupan za registraciju. Naziv ne sme biti isti ili sličan sa nazivom već registrovanog privrednog subjekta u okviru pravne forme u kojoj Vi želite da se registrujete. Ovo je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg dolazi do odbacivanja prijava za registraciju. Kako biste bili sigurni da li je naziv slobodan, prepustite nama da to proverimo za Vas, potpuno besplatno. Jednostavno nam dostavite naziv koji želite a mi ćemo vam reći da li je dostupan ili nije.

Dokumentacija

Priprema i kreiranje dokumentacije je ključan element svakog procesa registracije. Uredno popunjena prijava, odnosno zakonski usklađen osnivački akt ili ugovor o osnivanju, znatno prave razliku u vremenu i troškovima tokom procesa osnivanja. Pored toga, pravilno postupanje sa dokumentacijom je podjednako važno.

Neka dokumenta moraju biti overena od strane notara, kao na primer osnivački akt društva. Ovo je dodatni razlog zbog kojeg osnivački akt mora biti specijalno kreiran i precizno usklađen. U slučaju da registrator utvrdi da akt nema potrebne odredbe ili da naziv nije slobodan ili u skladu sa propisima, odbacuje prijavu i nalaže dostavljanje novog osnivačkog akta. Time se i troškovi za naknadnu overu umnožavaju. Zbog toga je bitno imati podršku stručnjaka prilikom registracije pravne forme, jer potpuno otklanjate rizik od propusta ove vrste.

Tu smo za Vas

Ukoliko ovo zvuči previše komplikovano, bez brige, naš pravni tim je tu za Vas. 

Osmislili smo sistem koji je brz i jednostavan, kako biste svoje poslovanje pokrenuli u što kraćem roku. Celokupnu izradu dokumentacije, kao i postupak pred Agencijom za privredne registre preuzimamo mi, tako da se Vaše angažovanje svodi na minimum. Na vama je samo da počnete sa obavljanjem delatnosti koju ste izabrali i za koju imate znanja i kapacitete.

Leave your thought here

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *