fbpx
Postanite partner: Da li želite da se pridružite našoj mreži strateških partnera?
kako izabrati šifru delatnosti

Kako izabrati šifru delatnosti?

Blog

Kako izabrati šifru delatnosti?

Ulazite u proceduru pokretanja sopstvenog biznisa. Pred vama je jedan od prvih, naizgled jednostavnih zadataka, a to je odabir i registracija pretežne delatnosti vaše firme. Vrlo brzo postavljate sebi pitanja: „Zašto samo jedna šifra delatnosti? Šta ću sa drugim delatnostima koje će firma obavljati? Da li mi trebaju posebne dozvole, licence, saglasnosti? Da li postoje razlike u oporezivanju sa aspekta izbora delatnosti? Mogu li sa ovom delatnošću biti i preduzetnik ili samo DOO?, itd.“

Kako biste doneli pravu odluku potrebno je da pratite sledeće instrukcije i savete:

Izaberite PRETEŽNU DELATNOST koju ćete registrovati

Prema Zakonu o privrednim društvima svi privredni subjekti registruju pretežnu delatnost, odnosno onu delatnost kojom će se najviše baviti. Istovremeno je zakon dozvolio da privredni subjekti obavljaju i druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene, nezavisno od toga da li su predviđene osnivačkim aktom ili statutom. To praktično znači da pored pretežne delatnosti možete obavljati i sve druge pod uslovom da se za njihovo obavljanje ne zahteva posebna dozvola.

Na primer, šifra delatnosti koju ste izabrali kao pretežnu je 4690 – Nespecijalizovana trgovina na veliko. Posao se proširio i želite da se bavite i transportom. Pitate se da li to možete ako niste registrovali tu delatnost. Ne samo da možete da se bavite transportom, već možete i popravkom obuće, frizerajem, pogrebnim uslugama, uzgajanjem šećerne trske ili čime god.

Jedino o čemu treba voditi računa jeste da procentualno većina prometa dolazi od vaše pretežne delatnosti (šifra delatnosti koja je registrovana) i da se ne bavite delatnostima koje zahtevaju posebnu dozvolu, npr. prodaja oružja, prodaja lekova, delatnost agencija za nekretnine, advokatski poslovi (čime biste počinili i krivično delo nadripisarstva), itd.

Gde naći sve delatnosti i njihov precizan opis?

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o klasifikaciji delatnosti (Sl. glasnik RS, br. 54/2010) u kojoj su detaljno klasifikovane delatnosti sa nazivima, šiframa i opisima delatnosti, prema oblastima odnosno sektorima. Da biste uštedeli vreme, prvo pronađite sektor, odnosno oblast koja vas interesuje, a potom će vam se ukazati i odgovarajuća šifra delatnosti.

Kada smo u obavezi da promet evidentiramo preko fiskalne kase?

Ukoliko vaša šifra delatnosti u svom opisu podrazumeva promet dobara na malo, odnosno pružanje usluge fizičkim licima, dužni ste da vršite evidentiranje svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase saglasno Zakonu o fiskalnim kasama. Međutim, nije sve crno-belo.

Podzakonskim aktom Vlade Republike Srbije i to Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase (Službeni glasnik RS, br. 61/10, 101/10, 94/11, 83/12,59/13, 100/14) propisano je koje su to delatnosti. Npr. ukoliko maloprodaju obavljate u maloprodajnom objektu moraćete da imate fiskalnu kasu, međutim ukoliko maloprodaju obavljate posredstvom pošte ili preko interneta i pritom, robu isporučujete preko pošte, ne morate imati fiskalnu kasu.

Koja šifra delatnosti zahteva posebnu dozvolu, licencu ili saglasnost?

Ovo pitanje nije decidirano predviđeno nijednim uniformnim zakonskim/podzakonskim aktom, već se posebno istražuje svaka šifra delatnosti, informisanjem kod nadležnog ministarstva odnosno Agencije za privredne registre.

Neke od delatnosti gde je postupak registracije uslovljen posebnom dozvolom/licencom/saglasnošću su: posredovanje u zapošljavanju, poslovi sudskog tumača, promet oružjem, promet farmaceutskim proizvodima, advokatura, menjački poslovi, bankarski poslovi, poslovi društava za osiguranje… Isto važi i za pitanje da li izabrana šifra delatnosti može da bude registrovana i za DOO i za preduzetničku radnju.

Ne postoji akt u kome ćete naći odgovor na ovo pitanje, već za svaku delatnost morate pitati u APR-u da li može biti u formi PR ili samo DOO. Kriterijumi na osnovu kojih se daju odgovori na ovo pitanje su nepoznati i podložni daljem istraživanju, i to će biti tema kojom ćemo se baviti u narednom periodu.

Paušalno oporezivanje i šifra delatnosti

Postoje preduzetnici koji žele da budu paušalno oporezivani za razliku od tzv. „knjigaša“. Ukoliko ste jedan od njih, morate znati da se pravo na paušalno oporezivanje neće priznati preduzetniku koji obavlja određene delatnosti. Koje su to delatnosti propisano je i decidirano nabrojano Zakonom o porezu na dohodak građana.

Po usvajanju ovih osnovnih postulata iz gorecitiranih pozitivnih zakonskih i podzakonskih propisa Republike Srbije, bićete sasvim obučeni da napravite pravi izbor za vašu firmu. Ukoliko vam je, pak, potrebna stručna pomoć i savet u vezi sa delatnošću naš pravni tim vam stoji na raspolaganju za sva vaša pitanja i nedoumice.

 

Leave your thought here

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *